Vi är på Clubhouse – kom och gör oss sällskap
Unn Edberg
Arbete pågår

Unn Edberg

Chefredaktör

Vi är på Clubhouse – kom och gör oss sällskap

  • 5 mar 2021
  • 4 min

Lyssna på artikeln

En ny sociala medierplattform har sedan januari blivit populär i vissa kretsar i Sverige (tänk Twitter, Almedalen). Än så länge behöver man få en inbjudan för att vara med och den fungerar bara på iphone vilket effektivt stänger ute stora delar av befolkningen.

Men många tror att Clubhouse är här för att stanna och inom kort kommer att bli öppen och bred. Därför måste vi ju prova.
Jag var med i ett första samtal efter att jag hade medverkat i Tidskriftspodden och vi hade bestämt oss för att eftersnacka på Clubhouse. Helt grön och ännu med en fånig partyhatt på (emoji på profilbilden som visar att man är ny) pratade jag mediepolitik med Thomas Mattson, Bonnier news, Viveka Hansson, TV4 och Fredrik Wass, Sveriges Tidskrifter. Men det var inte bara vi poddare som deltog i samtalet utan Clubhouse bjuder in åhörarna till att delta.

Det var detta som fick mig fast i appen. Det faktum att publiken inte bara är passiv åhörare, som när man lyssnar på en podd till exempel utan är med i samtalet! Fantastiskt! Snart hade jag deltagit i samtal om hållbart jordbruk, rättvis fördelning av coronavaccin, företagsformer, mental träning, klimatet och ledarskap med människor runt om i världen och andäktigt lyssnat på fastlandskineser prata öppet om Hong Kong-frågan och demokrati (numera är Clubhouse dock stängt i Kina).

Självklart skulle vi på Vi vara med! Delaktighet och ”tillsammans” ligger ju i vårt namn, vår historia och vårt nya bygge med vi.se. Så varje tisdag klockan 8.30 har vi ett rum som heter Veckan med Vi. Hittills har vi pratat om konstassociationer, om huruvida våra omslagspersoner behöver vara folk vi gillar, om ungdomslitteratur och senast i tisdags om äldrefrågor när Amelia Adamo gästade oss och vi utgick från Ivar Lo-Johanssons texter från 1940-talet som precis aktualiserats här på vi.se. Det blev ett spännande samtal om ensamhet, tristess, sexbrist bland äldre och mycket annat.

Vi hoppas nu att Clubhouse snabbt öppnar upp så att alla kan vara med.

👉 Vill du delta i nästa samtal?

Vill du lyssna och delta nästa tisdag? Då behöver du skaffa appen Clubhouse och följa mig eller Jonas Eklöf. Eftersom appen än så länge kräver inbjudan hjälper vi gärna till och bjuder in så långt våra inbjudningar räcker. Mejla ditt mobilnummer till hej@vi.se, först till kvarn.

Fler utvalda artiklar