Vi planerar nya resor – vart vill du ta tåget?
Stina Jofs
Arbete pågår

Stina Jofs

Senior Editor

Vi planerar nya resor – vart vill du ta tåget?

  • 31 okt 2019
  • 3 min

Lyssna på artikeln

Vi tuffar på – bokstavligen.

Redan 1937 bildades vår Reseklubb och blev därmed Sveriges första. Vart premiärturen gick? Till ett somrigt Paris före andra världskrigets utbrott.

Hur vi reste? Med tåg.

1937 –låter det urtida? Betänk då att Tidningen Vi startade 1913 och för vår räkning har reportrar och fotografer undersökt världen i dryga 100 år. Att resa är att lära – nu gäller bara att vi reser på ett vis som är så gynnsamt som möjligt för klimatet. Därför styr vi sakta men säkert om vår reseverksamhet mot flera miljövänliga resor.

I augusti 2020 beger vi oss norrut, denna gång till Lofoten. Hur? Med tåg förstås – och med många intressanta stopp på vägen.

Vår kära kollega Josefin Olevik, som är närmast besatt av fjällvärlden, är med som ciceron, bland många andra experter. Konst, flora & fauna, gruvor, Sara Lidman, fjordkryssning, ishotell – allt hinns med och dessutom finns gott om tid att lära känna andra resenärer, kanske till och med få nya vänner.

Josefin Olevik säger om den stundande resan:
–Det är något väldigt speciellt att somna med mellansvensk granskog utanför fönstret och vakna till karg fjällbjörk. Och sedan äta middag med snöklädda toppar över huvudet och branta klippor som störtar rakt ned i havet. Den här tågresan fångar på något vis vårt klimats storhet.

Vårt klimats storhet – det låter väl magnifikt?

Först väntar alltså Lofoten men vi på Vi vill tuffa vidare med dig och nu undrar jag därför: Vart vill du resa? Varför just dit? Hur är en perfekt resa upplagd? Kom gärna med tips och råd, men våga också dela med dig av din drömresa. Med tåg förstås.

Kommentera i fältet nedanför eller, om du hellre vill, maila till oss på hej@vi.se

Fler utvalda artiklar