Magplask i dejtingvärlden – har Tinder slutat tindra?

  • 20 sep 2019
  • 3 kommentarer
  • 21 min

// Illustration: Ollanski

Magplask i dejtingvärlden – har Tinder slutat tindra?
Peter Hammarbäck

// Illustration: Ollanski

Lyssna på artikeln

Tinder har fått en hel värld att swajpa höger och springa benen av sig för en het träff i andra änden av stan.
Men nu verkar många trötta på appens utseendefixering – nya dejtingtjänster som bygger på djupare värderingar vädrar morgonluft.

Det valsar runt ett skämt på internet:

Att döma av Tinders bilder är varenda kille ute på en sjö med en stor fisk i händerna och alla tjejer uppe på berg. Det är nog därför de har så svårt att träffas.

Exakt lika länge som det funnits mänskligt liv har människor blivit ihop. Om vi för enkelhetens skull börjar hos Adam och Eva hade de förvisso inte många valmöjligheter, men sedan mötet i Edens lustgård har mänskligheten passerat en rad stadier och metoder för dejtande. Modernast är som bekant nätdejtandet, alltså att du träffar någon förhoppningsvis snäll, attraktiv och inte sexmissbrukande person med datorns eller mobilens hjälp.

Redan i internets vagga, 1994, lanserades den första dejtingsajten kiss.com. Året därpå kom match.com, som än i dag är en av de största. I början sågs nätdejtande som lite suspekt: alla släkter har väl den där 37-årige, kufige dataspelande kusinen som alltid varit ofrivilligt singel men plötsligt blev ihop med en tjej i Wales som gillar samma dataspel?

I dag är nätdejtande både rumsrent och vanligt: mer än var tredje ensamstående svensk över 16 år nätdejtar, enligt undersökningen Svenskarna och internet 2017, och floran av sajter och appar för dejting är enorm.

Ändå tog dejtingappen Tinder världen med storm när den lanserades 2012. Egentligen var konceptet inte jättenytt: du blev användare och kunde då få kontakt med andra människor som sökte kärlek. Ungefär som andra dejtingsidor och appar, med andra ord. Fast, var det kärlek man sökte på Tinder? Och fick man kontakt? Enligt det tidiga ryktet handlade Tinder minst lika mycket om köttsliga föreningar som själsliga. Fem i tre-ragget hade flyttat ut från krogen och in i mobilen.

Det kändes ett tag som att Stockholms alla singlar åkte Uber hem till varandra sent på helgkvällar för att förenas i ömma kärleksstunder efter att de ”matchat”.

57

Miljoner människor använder Tinder.

En styrka med Tinder var att den inte alls förmedlade den desperata känslan som präglar vissa andra dejtingtjänster. Om match.com var för medelålders människor som sökte kärleken på nytt innan det var för sent i livet, var Tinder för kidsen som sökte kärlek innan det var för sent den kvällen. Tinder växte, användarna blev fler och appen blev snabbt ”the go to place” för kärlek – oavsett om siktet var inställt på kort- eller långsiktig sådan.

Jag kunde rent demografiskt ha varit en av sajtens early adopters, tidiga användare, men jag levde i ett förhållande sedan länge, gifte mig samma år som Tinder lanserades och minns fortfarande den lite bittra känslan när Tinder kom: ”Fan också, alla singlar har plötsligt superkul – och jag missar festen.”

Singellivet skänktes en air av modernitet och lekfullhet som det inte sett maken av sedan Sex and the City sexade upp ensamheten sent 1990-tal. Att vara singel var inte längre deppigt – det var höjden av modernitet.

Jag hade köpt en ny häst och vagn året innan T-Forden lanserades.

Matchningen på Tinder baseras i princip enbart på användarnas profilbilder. När du skaffar Tinder väljer du upp till nio bilder som, tillsammans med en valfri kort presentationstext, är din biljett till den där perfekta dejten. Om du swajpar, alltså drar fingret över mobilskärmen, åt höger på en användare, och den användaren gör samma sak på dig skapas en matchning.

Då kan ni börja chatta, och sedan gå på dejt om ni vill. Killar swajpar höger på 46 procent av sina potentiella matchningar medan tjejer bara gör det på 14 procent. Det är därtill betydligt fler killar som använder Tinder. Så medan många tjejer kan välja och vraka bland dejtbara män får en hel del killar nöta ner tummen och pekfingret till knogarna för att fixa en matchning.

Min kompis Krille skaffade Tinder ganska tidigt. Han valde de nio snyggaste bilderna han hade på sig själv i mobilen. Han fick massa dejter. Men tjejerna blev besvikna när han dök upp. Han valde fem mer rimligt snygga bilder på sig själv. Fick lite färre dejter, men slapp orsaka besvikelse hos motparten.

1,6

Miljarder swajpar görs i appen varje dag. I Sverige sker 40 miljoner swajpar om dagen. Det gör oss till det 15:e mest Tinder-swajpande landet i världen.

Sedan Tinder grundades har 57 miljoner användare i 190 länder anslutit sig. Enligt Tinders egna siffror fixar de en miljon dejter i veckan åt användarna. På det stora frågeforumet Quora – tänk ”Flashback möter Fråga Lund” – undrar en desperat användare hur tusan killar ska göra för att få dejter på Tinder?

Den självutnämnde amerikanske dejtingexperten Jack Lightner svarar: ”Välj några bilder där du visar din fysik eller när du gör en rolig utomhusaktivitet. Välj några bilder som visar dig som en ledare bland en grupp vänner. Välj några som visar upp dig med snygga kvinnor. Då signalerar du 1: Den här killen gör coola grejer. 2: Den här killen är en ledare bland män. 3: Den här killen har tidigare valts ut av heta tjejer.”

Erica Breyer, 45 år, skaffade Tinder för ett år sedan efter att ett längre förhållande precis tagit slut. Hon minns en Tinder-dejt där motparten förvånat utbrast :”Va?! Du ser ju faktiskt ut som på bilderna!”.

Eftersom hon letade efter ett seriöst förhållande snarare än snabba förbindelser tänkte hon att det var lika bra att visa upp sig själv som hon faktiskt såg ut, i stället för en skönmålad version. Det är inte alla som resonerar så, menar hon:

– Många män använder lite väl fördelaktiga bilder, ha ha. Det hände flera gånger att jag blev rätt överraskad när jag mötte en man från Tinder på riktigt. Håret, karisman eller självförtroendet från bilderna var inte riktigt där ”IRL” (i verkliga livet).

Hon berättar om sin första inloggning. Om hunkparaden som fyllde hennes flöde.

– Det var helt sjukt, det dök upp så många snygga män. Jag kunde scrolla hela kvällen, det var bara hunk på hunk på hunk. Tinder måste ha nån algoritm som visar upp stadens absolut hetaste singlar automatiskt för nya användare. Hunkarna tog emellertid slut rätt snabbt, sedan dök det upp mer alldagliga män i flödet.

Jag frågar henne om Tinder-swajpandet har påverkat hur hon bedömer människor i verkliga livet. När hon är på en bar en fredagskväll till exempel, gör hon en mental höger- eller vänster-swajp på männen vid bardisken?

– Jag har tänkt mycket på det där. Bedömningen går så snabbt på Tinder. Man sorterar bort människor som man egentligen inte alls vet något om, annat än hur de ser ut. Jag hoppas att det inte påverkat hur jag beter mig IRL men i ärlighetens namn vet jag inte, säger Erica Breyer.

Författaren och kulturskribenten Jack Hildén utkom för två år sedan med romanen God och opåverkad. Den kallades Sveriges första Tinder-roman. Boken handlar om Isak, en ströjobbande tjugonånting med författarambitioner som mer och mer desillusionerat studsar runt i Stockholm likt en slö flipperkula mellan Tinderdejter och utekvällar. Tinder blev ett tacksamt fordon för att visa Isaks själsliga ensamhet, säger Jack Hildén.

– Isak använder Tinder för att få sitt bekräftelsebehov uppfyllt löpande, men han letar inte efter någon djupare relation eftersom han är en i grunden ensam människa.

Jack Hildéns egna erfarenheter av Tinder var dock mer positiva än romankaraktären Isaks. Han tyckte Tinder var kul, framför allt i början.

– Dejtingsidor är ju egentligen ingenting nytt, det har funnits lika länge som internet. Men Tinder var den första appen som skapades för min generation och uppfyllde våra behov. Tidigare har ju dejtingsidor haft känslan av att finnas till för lite äldre människor på jakt efter en ny kärlek på ålderns höst. Så var inte Tinder, den var för oss.

I en recension av God och opåverkad skrev Jens Liljestrand i Expressen att Tinder, för Isak, ”är det enda lotteri som ger vinst varje gång”, och att ”orgasmen är det enda gratisnöjet i ett land där allt har blivit marknad”. Men allt är verkligen inte bara härligt och kul på Tinder, menar Jack Hildén:

– I grunden är ju Tinder en ganska brutal tillvaro. Det är så omedelbart, hur man väljer och väljer bort folk där. Och människor får ju verkligen ångest av att vara på Tinder. Många av mina kompisar har appen men raderar den titt som tätt, för att de mår dåligt av det ändlösa swajpandet. Men sedan installerar de den igen i ett svagt ögonblick några månader senare …

Känslan i din roman är att varje Tindermöte tar en bit av Isaks själ, lite som inuiterna enligt uppgift sägs tro om varje fotografi. Kände du också så på Tinder?
– Ja, kanske. Om man går på en Tinder-dejt måste man ju investera nyfikenhet i den andra människan. Man måste lägga väldigt mycket energi i det där, man måste öppna sig, för det måste verka uppriktigt när man är på dejt, annars är det ingen vits att gå. Det där kan bli själsligt dränerande när det blir ett mönster som upprepar sig.

12

Tecken är genomsnittet för killar när de skriver meddelanden till sina matchningar. Motsvarande siffra för tjejer är 122 tecken.

Ytligt, själsligt dränerande, tidskrävande, ångestskapande … Varför hänger så många på Tinder? Och varför träffar inte fler långsiktiga partners där?

När modern artificiell intelligens kan slå fem mästerspelare samtidigt i Texas Hold’em-poker, och vi kan skicka Elon Musks Tesla Roadster i en omloppsbana runt jorden: hur svårt kan det vara att få ihop människor på nätet?

En spekulation från en person med god förståelse för det digitala näringslivet är att det inte ens ligger i Tinders intresse att para ihop människor med en blivande långsiktig partner. En användare som träffar sin blivande man eller fru lämnar ju Tinder lika snabbt som hen kom. Och företaget tjänar pengar på sina aktiva användare, inte före detta användare.

Dessutom tjänar de mer pengar ju mer frustrerade och desperata användarna blir. Ägarna Match Group – som för övrigt även äger flera andra stora dejtingsidor – jobbar aktivt för att få fler användare att börja betala för sina abonnemang: blir du Tinder Plus- eller Tinder Gold-medlem får du nya fördelar i dejtingdjungeln, men det kostar.

4,1 miljoner av de 57 miljoner användarna var betalande användare under 2018. Detta genererade 800 miljoner dollar i intäkter till Match Group under fjolåret.

Tinder fixar en miljon dejter i veckan. Det låter mycket, men om man bryter ner siffrorna och kommer ihåg att det är 57 miljoner användare blir resultatet mindre imponerande: inte ens två dejter per person om året. Användarna lägger i snitt 10 timmar i veckan på appen – 520 timmar kan anses vara rätt lång tid för att fixa två dejter.

80

Procent av användarna är 16–34 år. Bara var 20:e är över 45 år.

Ohotat på dejtingmarknaden är Tinder inte. På sistone har en ny sorts appar lanserats, som den helt nystartade svenska Relate. Den ska para ihop människor baserat på värderingar, inte på utseende. Nya användare bygger ett ”värderingsträd” genom en reflektionsövning som hjälper dem att definiera vad som är viktigt i livet. Idén är att förhållanden som baseras på gemensamma kärnvärderingar har större chans att hålla över tid, än förhållanden som baseras på … tja, hur stor fisk killen fångat och hur högt berg tjejen bestigit. Välkända investerare har strömmat till, många verkar tro på Relate.

Även Yuja, en svensk startup i sin linda, vill ge Tinder en match. Planen är att fokusera mer på att få till fyskiska möten. På Tinder swajpas det över en miljard gånger varje dygn, berättar Nicolas Nath, grundaren av Yuja (som ännu inte finns att använda):

– Bara 0,2 procent av alla swajpar på Tinder leder till en riktig dejt. Idén med Yuja är att komma bort från det planlösa swajpandet till en app som faktiskt får människor att göra grejer tillsammans. Yuja ska korta ner tiden mellan matchning och faktiskt möte.

Men folk verkar ju gilla att swajpa och kolla potentiella dejter?
– Både och. Tinder har haft en fantastisk medlemstillväxt. Och ja, Tinder är bra på att matcha ihop folk i appen, men de är betydligt sämre på att få samma människor att mötas IRL. Jag har själv kört Tinder och en rad andra dejtingappar och tröttnade ganska snabbt på de andra användarnas brist på engagemang. Det är så tydligt att många använder apparna för snabb bekräftelse, snarare än att de letar efter en seriös partner. 80 procent av alla meddelanden som skickas på Tinder blir ”ghostade”, det vill säga får aldrig något svar. För den som verkligen vill träffa en seriös partner är Tinder mest slöseri med tid.

Fast vi gillar väl dessa tidsslöserier? Som Hemnetknarkande och Tinderswajpande?
– Ja, i och för sig. Jag drömmer om att kunna köpa en fin sportbil en dag, och lägger en hel del tid på att kolla annonser på nätet. Men en viktig skillnad är att det inte är någon motpart inblandad när du kollar lägenheter på Hemnet eller när jag kollar sportbilar: jag hör ju inte av mig till alla bilhandlare som har en fin bil och låtsas vara superintresserad, för att sedan inte svara när bilhandlaren ringer upp. Hade jag gjort det hade nog bilhandlarna blivit trötta rätt snabbt.

Börjar nyhetens behag gå över för Tinder? Författaren Jack Hildén har träffat en tjej (genom vänner, inte Tinder) och lämnat dejtingappen bakom sig. Många av hans kompisar också:

– Jag tror att de flesta guldkornen fanns där i appens linda. Det börjar bli ett utfiskat hav. Men det är svårt att veta vad som är vad, om det är att folk är trötta på just Tinder eller generellt på tekniken? Vi upplever en digital backlash på många sätt. Min lillebror har typ en Nokia 3310 och är aldrig på Facebook, till exempel.

För Erica Breyer har Tinder inte lett till något seriöst förhållande, men hon har träffat ett par bra vänner genom appen. Hon blir mer och mer sugen på att lämna Tinder, säger hon.

Nyligen gick hon med i Happy Pancake, eftersom en väninna berättat att det är där man numera träffar seriösa människor.
Kanske blir det helt enkelt aldrig, inte ens med algoritmernas hjälp, lätt att hitta sin själsfrände?
Jag ska inte göra misstaget att likna min fru vid en häst två gånger i samma text, och byter därför metafor: Jag själv är inte ett dugg bitter längre över att jag stod kvar på perrongen när Tinder-tåget lämnade plattformen. 

Nätdejting för 50+

Få om några dejtingsajter har en övre åldersgräns, men här är tre som riktar sig specifikt till en lite äldre målgrupp:

50+ match
”Dating för aktiva 50-plussare som vill hitta en vän för livet”. Traditionell design, bygger mer på intressen och personlighet än utseende.

Ourtime
”Dejtingsidan för unga singlar över 50 år.” Endast för 50 plus, och förutom amoröst dejtande anordnar Ourtime också event inom kultur, natur och matlagning för alla som vill utöka umgänget.

Match.com
Öppen för alla, inte bara äldre människor, men sidans seriösa framtoning verkar locka äldre människor mer än ungdomar.

Fler utvalda artiklar